Over het festival

Derde Mahler Festival

Voor de derde keer in zijn geschiedenis organiseert Het Concertgebouw een groots eerbetoon aan Gustav Mahler. In 1920 vond in Amsterdam het eerste 'Mahler Feest' plaats, ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg. Onder zijn leiding voerde het Concertgebouworkest alle symfonieën van Mahler uit. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregaste.

Driekwart eeuw later, in 1995, vond het tweede aan Mahler gewijde festival plaats. De symfonieën van Mahler werden ditmaal uitgevoerd door het Concertgebouworkest én nog twee andere orkesten van wereldfaam: de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In de Kleine Zaal zong bariton Thomas Hampson het liedrepertoire van Mahler. Op het Museumplein verrees een speciaal Mahler Paviljoen waar iedereen de uitverkochte concerten in de Grote Zaal kon volgen.

'Festival dat zijn weerga niet kent'

Nu, 100 jaar na het eerste Mahlerfestival, organiseert Het Concertgebouw van 8 tot en met 17 mei 2020 het Mahler Festival 2020. U hoort vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. Pianist Julius Drake nodigt in de Kleine Zaal de nieuwe generatie sterzangers uit om het liedrepertoire van Mahler uit te voeren. En op het Museumplein verrijst wederom een Mahler Paviljoen. Nieuw in 2020 is dat de concerten ook buiten het Mahler Paviljoen te volgen zullen zijn, via vertoningen op de buitenkant van het Paviljoen. Bovendien zal de hele wereld mee kunnen genieten via de livestreams. In de woorden van Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: 'Met trots presenteren wij het derde Mahler Festival. In 10 dagen tijd komen de beste orkesten en solisten ter wereld naar Amsterdam om Mahlers symfonische werken te spelen. Het wordt een festival dat zijn weerga niet kent'.

Bekijk de volledige agenda van het festival