Over het festival

Helaas zijn zowel het Mahler Festival 2020 als het Mahler Festival 2021 geannuleerd vanwege de COVID-19-pandemie. 

 

Over het festival

 • Derde Mahler Festival
  in 2020 zou Het Concertgebouw voor de derde keer in zijn geschiedenis een groots eerbetoon aan Gustav Mahler organiseren. In 1920 vond in Amsterdam het eerste 'Mahler Feest' plaats, ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg. Onder zijn leiding voerde het Concertgebouworkest alle symfonieën van Mahler uit. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregaste. Driekwart eeuw later, in 1995, vond het tweede aan Mahler gewijde festival plaats. De symfonieën van Mahler werden ditmaal uitgevoerd door het Concertgebouworkest én nog twee andere orkesten van wereldfaam: de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In de Kleine Zaal zong bariton Thomas Hampson het liedrepertoire van Mahler. Op het Museumplein verrees een speciaal Mahler Paviljoen waar iedereen de uitverkochte concerten in de Grote Zaal kon volgen.

  'Festival dat zijn weerga niet kent'
  100 jaar na het eerste Mahlerfestival zou Het Concertgebouw van 8 tot en met 17 mei 2020 het Mahler Festival 2020 organiseren. Met vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. Pianist Julius Drake zou in de Kleine Zaal de nieuwe generatie sterzangers uitnodigen om het liedrepertoire van Mahler uit te voeren. En op het Museumplein zou wederom een Mahler Paviljoen verrijzen. Ook zouden de concerten buiten het Mahler Paviljoen te volgen zijn, via vertoningen op de buitenkant van het Paviljoen. En de hele wereld zou mee kunnen genieten via de livestreams. Helaas liep het anders, vanwege de COVID-19-pandemie werd het festival geannuleerd.

 • Na de teleurstelling van de annulering van het Mahler Festival 2020 presenteerde Het Concertgebouw het Mahler Festival 2021. Helaas kan ook dit festival vanwege de COVID-19-pandemie niet doorgaan.

  Orkesten en maestro's van wereldfaam
  De concerten van het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Jakub Hrůša, het Budapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer, de Münchner Philharmoniker onder leiding van Valery Gergiev en het Hong Kong Philharmonic Orchestra onder leiding van Jaap van Zweden waren onderdeel van internationale tournees. De reisbeperkingen voor de orkesten in verband met de pandemie maken het onmogelijk om het festival te laten plaatsvinden.

  Simon Reinink: ‘We kijken naar de toekomst.’
  Algemeen directeur Simon Reinink is teleurgesteld maar ook realistisch: ‘Het was fantastisch geweest als we ons al binnen een jaar na het oorspronkelijk geplande festival hadden kunnen herpakken, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Nu kijken we naar de toekomst en werken we aan een nieuw concertseizoen.’

   

 • Speciaal voor basisscholen lanceerde Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal. De lessen van Mahlers Digitale Klaslokaal zijn gemaakt voor groep 1 t/m 8 en is voor alle scholen gratis toegankelijk.

  Lees meer

 • In de meivakantie van 2021 worden in samenwerking met Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park de Hoge Veluwe familieconcerten in de natuur georganiseerd. Onder de titel Vreemde Vogels gaan kinderen met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op zoek naar de geluiden van de natuur.

  Lees meer