Over het festival

Het Mahler Festival 2020 werd vanwege de COVID-19-pandemie geannuleerd. In 2021 viert Het Concertgebouw alsnog het werk van Mahler: tijdens het Mahler Festival 2021 klinken in zes dagen tijd onder andere de eerste zes symfonieën van Mahler in topuitvoeringen. Bekijk het programma.

 

Over het festival

 • Derde Mahler Festival
  in 2020 zou Het Concertgebouw voor de derde keer in zijn geschiedenis een groots eerbetoon aan Gustav Mahler organiseren. In 1920 vond in Amsterdam het eerste 'Mahler Feest' plaats, ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg. Onder zijn leiding voerde het Concertgebouworkest alle symfonieën van Mahler uit. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregaste. Driekwart eeuw later, in 1995, vond het tweede aan Mahler gewijde festival plaats. De symfonieën van Mahler werden ditmaal uitgevoerd door het Concertgebouworkest én nog twee andere orkesten van wereldfaam: de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In de Kleine Zaal zong bariton Thomas Hampson het liedrepertoire van Mahler. Op het Museumplein verrees een speciaal Mahler Paviljoen waar iedereen de uitverkochte concerten in de Grote Zaal kon volgen.

  'Festival dat zijn weerga niet kent'
  100 jaar na het eerste Mahlerfestival zou Het Concertgebouw van 8 tot en met 17 mei 2020 het Mahler Festival 2020 organiseren. Met vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. Pianist Julius Drake zou in de Kleine Zaal de nieuwe generatie sterzangers uitnodigen om het liedrepertoire van Mahler uit te voeren. En op het Museumplein zou wederom een Mahler Paviljoen verrijzen. Ook zouden de concerten buiten het Mahler Paviljoen te volgen zijn, via vertoningen op de buitenkant van het Paviljoen. En de hele wereld zou mee kunnen genieten via de livestreams. Helaas liep het anders, vanwege de COVID-19-pandemie werd het festival geannuleerd.

 • Na de teleurstelling van de annulering van het Mahler Festival 2020 presenteert Het Concertgebouw het Mahler Festival 2021. Iets anders van opzet, maar daarom niet minder meeslepend.

  Orkesten en maestro's van wereldfaam
  U hoort op zes avonden Mahlers eerste zes symfonieën. Met zes verschillende orkesten van wereldfaam, waaronder het London Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Concertgebouworkest. Op de bok staan zes verschillende maestro’s, onder wie Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Jaap van Zweden en Iván Fischer. En in de Kleine Zaal nodigt sterbegeleider Julius Drake jonge zangers uit voor uitvoeringen van het volledige liedrepertoire van Mahler.

  Zes avonden om naar uit te kijken en om nooit meer te vergeten!

  Bekijk het programma 

 • Speciaal voor basisscholen lanceerde Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal. De lessen van Mahlers Digitale Klaslokaal zijn gemaakt voor groep 1 t/m 8 en is voor alle scholen gratis toegankelijk.

  Lees meer

 • In de meivakantie van 2021 worden in samenwerking met Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park de Hoge Veluwe familieconcerten in de natuur georganiseerd. Onder de titel Vreemde Vogels gaan kinderen met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op zoek naar de geluiden van de natuur.

  Lees meer