Over het festival

Het Mahler Festival 2020 is vanwege de COVID-19-pandemie geannuleerd. De komende weken onderzoeken wij de mogelijkheid om het festival te verplaatsen naar een later tijdstip. Meer informatie

 

Over het festival

 • Derde Mahler Festival
  Voor de derde keer in zijn geschiedenis organiseert Het Concertgebouw een groots eerbetoon aan Gustav Mahler. In 1920 vond in Amsterdam het eerste 'Mahler Feest' plaats, ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg. Onder zijn leiding voerde het Concertgebouworkest alle symfonieën van Mahler uit. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregaste. Driekwart eeuw later, in 1995, vond het tweede aan Mahler gewijde festival plaats. De symfonieën van Mahler werden ditmaal uitgevoerd door het Concertgebouworkest én nog twee andere orkesten van wereldfaam: de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In de Kleine Zaal zong bariton Thomas Hampson het liedrepertoire van Mahler. Op het Museumplein verrees een speciaal Mahler Paviljoen waar iedereen de uitverkochte concerten in de Grote Zaal kon volgen.

  'Festival dat zijn weerga niet kent'
  Nu, 100 jaar na het eerste Mahlerfestival, organiseert Het Concertgebouw van 8 tot en met 17 mei 2020 het Mahler Festival 2020. U hoort vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. Pianist Julius Drake nodigt in de Kleine Zaal de nieuwe generatie sterzangers uit om het liedrepertoire van Mahler uit te voeren. En op het Museumplein verrijst wederom een Mahler Paviljoen. Nieuw in 2020 is dat de concerten ook buiten het Mahler Paviljoen te volgen zullen zijn, via vertoningen op de buitenkant van het Paviljoen. Bovendien zal de hele wereld mee kunnen genieten via de livestreams.

  In de woorden van Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: 'Met trots presenteren wij het derde Mahler Festival. In 10 dagen tijd komen de beste orkesten en solisten ter wereld naar Amsterdam om Mahlers symfonische werken te spelen. Het wordt een festival dat zijn weerga niet kent'.

  Bekijk de volledige agenda van het festival

 • Wilt u alles weten over het Mahler Festival 2020? Dan is het 120 pagina’s tellende, rijk geïllustreerde Mahler Festivalboek Mahler's Universe een must-have.

  In dit boek vindt u alle informatie over het Mahler Festival: het programma, biografieën van de musici en orkesten, informatie over de randprogrammering. Bovendien bevat het festivalboek een wereld aan verdiepende artikelen. Zo verhaalt Jan Brokken over Mahler in Amsterdam en voorziet Geert Mak Mahlers leven van een historische context. De archivarissen van de orkesten van Berlijn, Wenen en New York vertellen over de band die Mahler had met deze steden. Vrouwkje Tuinman vroeg uiteenlopende medewerkenden aan het festival naar de betekenis van Mahlers muziek in deze tijd. Aan het woord komen bijvoorbeeld Marina Mahler, kleindochter van de componist, en de dirigenten Jaap van Zweden en Iván Fischer.

  Het Mahler Festivalboek verschijnt half april. Wilt u er zeker van zijn dat u dit collector’s item niet misloopt? Reserveer dan nu alvast uw exemplaar (in het Nederlands of Engels) voor de kortingsprijs van € 12,50. Begin april ontvangt u een mail met meer informatie. Vanaf 1 mei bedraagt de prijs van het festivalboek € 17,50.

  U kunt nu voorintekenen voor het Mahler Festivalboek. 

  Programmaboek reserveren

 • Speciaal voor basisscholen lanceert Het Concertgebouw samen met 123ZING het digitale lespakket Mahlers Digitale Klaslokaal. De lessen van Mahlers Digitale Klaslokaal zijn gemaakt voor groep 1 t/m 8 en is voor alle scholen gratis toegankelijk.

  Lees meer

 • In de meivakantie worden in samenwerking met Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park de Hoge Veluwe familieconcerten in de natuur georganiseerd. Onder de titel Vreemde Vogels gaan kinderen met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op zoek naar de geluiden van de natuur.

  Lees meer