Programma Mahler Festival in Paviljoen op Museumplein bekend

Programma Mahler Festival in Paviljoen op Museumplein bekend

Naast de livestreams vinden er in het paviljoen diverse evenementen plaats. Concerttoelichtingen (Mahler Talks), films en documentaires gerelateerd aan Mahler (Mahler@The Movies), lunchconcerten en lezingen over Mahlers tijd door gezaghebbende sprekers uit verschillende vakgebieden (Mahlers Zeitgeist). In het eerste festivalweekend is er een tweedaags symposium, in samenwerking met de International Gustav Mahler Society Vienna en de Gustav Mahler Stichting Nederland, over de teksten die Mahler gebruikte voor zijn symfonieën en liederen. Op het Museumplein zullen er horecavoorzieningen aanwezig zijn, onder andere een Mahlercafé en diverse eetgelegenheden.

Bekijk het programma van het Mahler Paviljoen

Mahler Documentaires
In opdracht van Het Concertgebouw en mede gefinancierd door de Mahler Foundation, heeft producent MediaLane TV tien korte documentaires gemaakt. Deze bieden achtergrond en context rondom de symfonieën; voor elke symfonie één. De documentaires worden getoond voorafgaand aan de concerten in de Grote Zaal en de livestreams in en om het Mahler Paviljoen.

Mahler voor kinderen
Ook de jongere doelgroep wordt met het werk van Mahler in contact gebracht. Een speciaal lespakket, ‘Mahlers Digitale Klaslokaal’, is in opdracht van Het Concertgebouw door de 123ZING Muziekmethode ontwikkeld. Dit lespakket is voor álle basisscholen in Nederland gratis online toegankelijk. Daarnaast komen begin februari 4.000 schoolkinderen uit groep 7 en 8 de voorstelling Me, Myself en Mahler in Het Concertgebouw zien. In de meivakantie worden in samenwerking met Staatsbosbeheer en Het Nationaal Park de Hoge Veluwe familieconcerten in de natuur georganiseerd getiteld Vreemde Vogels. Deze voorstelling is ook tijdens het festival - op zaterdag 17 mei - te bekijken in het Mahler Paviljoen op het Museumplein.

Mahler in de stad
Ook andere culturele instellingen in Amsterdam sluiten aan bij het Mahler Festival. In Paradiso, het Rijksmuseum en Theater Bellevue vinden concerten en theatervoorstellingen plaats. In het Mahler Paviljoen organiseert het Van Gogh Museum lezingen over Mahler en tijdgenoten, onder wie Gustav Klimt en Oskar Kokoschka. Het Rijksmuseum richt een speciaal kabinet in onder de titel ‘Mahler and his Dutch friends’ waar o.a. foto’s uit de nalatenschap van de componist Alphons Diepenbrock tentoon worden gesteld. Hiermee wordt de speciale band tussen Mahler, Mengelberg en andere Nederlandse vrienden uitgelicht.